25 Ekim 2016 Salı

Apache Ant Hakkında Kısa Bilgi ve Kurulum


Apache Ant Nedir?



Apache Ant, Apache şirketinin java tabanlı, açık kaynaklı bir build aracıdır ve Java platformu gerektirmektedir.Başlangıçta Tomcat’i (bir Apache yazılımı) oluşturmak için yazılmıştır ve 2000 yılında bağımsız bir ürün haline getirilmiştir..Ant scriptleri xml kullanılarak yazılır.Bu nedenle Ant’ı anlayabilmek için, temel seviyede de olsa xml bilmemiz gerekir.Ön tanımlı olarak xml dosya build.xml adını alır.Elbetteki bu ismi kullanmak zorunlu değildir, değiştirip değiştirmemek tamamen sizin tercihinizdir.
Ant’ın açılımı, ‘Another Neat Tool’ (Bir başka harika araç ) dur.

Biz geliştiricilerin proje geliştirirken sıklıkla yaptığımız build ve deploy işlemlerini Ant sayesinde tek bir tıkla yapabiliriz. Kod derleme, binaryleri paketleme, war dosya hazırlama, test etme, sunucuya aktarma vb. Ant ayrıca otomatik olarak tekrarlayan karmaşık görevleri oluşturmada da kolaylık sağlayan bir yazılımdır.Kısacası Ant, işletim sistemine komut satırından build ve deploy işlemini yaptıran araçtır.


Ant Kurulumu


Apache Ant hakkında temel seviyede bilgi sahibi olduktan sonra kurulumu yapalım.

Apache Ant için Java platformu gerektirdiğini belirtmiştik.Bilgisayarınızda JDK kurulu değilse, işletim sisteminize uygun JDK yı ındırıp kurmanız gerekmektedir.

İlk olarak  http://ant.apache.org/bindownload.cgi sitesinden .zip uzantılı dosya ındırılır.İndirdiğimiz bu dosya zipten çıkarılır.Herhangi bir kurulum gerektirmez fakat uygun path ayarları yapılmalıdır.
Path ayarları için şu adımlar takip edilir :
- Bilgisayarıma sağ tıklanır, özellikler seçilir.
- Gelen ekranda gelişmiş sistem ayarları tıklanır.
- Ortam Değişkenleri seçeneği tıklanır.
- Kullanıcı değişkenleri kısmında yeni bir değişken tanımlanır.Değişkenin adı ‘ ANT_HOME’ olmalıdır.Değeri ise zip dosyasının çıkarıldığı klasör olacak şekilde ayarlanmalıdır.Örnek olması açısından kendi kişisel bilgisayarımdaki path ayarımın ekran görüntüsünü sizlerle paylaşıyorum.Ant klasörü bilgisayarımda  C:\Program Files\apache-ant-1.9.7 de bulunmaktadır. .






- Bir sonraki adım olarak sistem değişkenleri kısmındaki PATH değişken değerinin sonuna Ant / bin klasorunun yolu belirtilir.Bendeki klasör yolu şu şekildedir :  C:\Program Files\apache-ant-1.9.7\bin;
Kurulumu test etmek için komut satırına ant -version yazılır.Eğer kurulum başarıyla tamamlandıysa aşağıdakine benzer bir çıktı alacaksınız.



Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sevgiyle ve javayla kalın :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder