27 Ekim 2016 Perşembe

Ant Veri Türleri


    Merhaba arkadaşlar,  bu yazımda size Ant veri türlerini anlatmaya çalışacağım.

    Apache Ant tarafından dunulan veri türleri aşağıda belirtilmiştir.


Fileset : 

        Fileset veri türü, dosyanın bir yığınını(koleksiyonunu) ifade eder.Belirli bir örnekle eşleşen dosyaları dahil etmek veya etmemek için kullanılır.Bir örnek ile açıklayacak olursak ;




        Burada, src niteliği projenin kaynak klasörünü göstermektedir.Fileset, kaynak klasörde Stub sözcüğü içermeyen ve aynı zamanda .java sözcüğünü içeren dosyaları seçer.Aranan sözcüklerde büyük-küçük harf duyarlılığı vardır.

Pattern Set : 

        Pattern Set, bazı modellere dayanan dosya veya klasörleri kolayca filtrelemek için kullanılır.Aşağıdaki örnekte pattern set'in kullanımı gösterilmiştir.



        Pattern set'in fileset ile birlikte kullanmı : 




File List :

        File list veri türü, file set veri türü ile benzerlik gösterir fakat aralarında bazı farklılıklar mevcuttur.File list mevcut olan veya olmayan dosyalar için kullanılabilir.Dosya isimleri açıkca belirtilir.File list örneği aşağıda gösterilmiştir.



    Bu yazımı burada tamamlıyorum sevgiyle ve javayla kalın :)

         
        
        
















Ant Property Task


    Merhaba arkadaşlar, bu yazımda sizlere ant build dosyasındaki property özelliğinden bahsedeceğim.Bu özellik sayesinde build.xml dosyamızda değişken tanımlayabilir ve bu değişkene ait değeri belirtip gereken yerlerde kullanabiliriz.Property etiketi name ve value olmak üzere iki tane parametre alır. name parametresinde değişken, value parametresinde de belirtilen değişkene ait değer belirtilir.
    Gerekli açıklamayı yaptıktan sonra dilerseniz hemen bir tane örnek yapalım.
    build.xml dosyamızın içeriği ;



    Burada isim adında bir değişken tanımladık ve bu değişkenin değerini value parametresi yardımıyla 'Java Gelişim' olarak atadık.Bu değişkeni ekrana yazdırmak için echo etiketinden yararlandık ve ${} karakterlerini kullanarak değişken değerini ekrana yazdırdık.Ekran çıktımız ;




    Bizim kendi belirlediğimiz değişkenler dışında Ant build dosyalarına ön tanımlı olarak gelen bazı özellikler de vardır.Bunlardan birkaçına birlikte göz atalım:

    - ant.file : build.xml dosyasının yerini gösterir.
    - ant.version : Ant'ın yüklenmiş versiyonunu gösterir.
    - basedir : Projenin bulunduğu dizini gösterir.
    - ant.java.version : Ant tarafından kullanılan JDK'nın versiyonunu gösterir.
    - ant.project.name : Projenin adını gösterir.
    - ant.core.lib : Ant jar dosyalarının yerini gösterir.
    - ant.home : Ant'ın yüklendiği dizini gösterir.
 

Yukarıda belirtilen birkaç özelliği bir örnekte gösterelim.build.xml dosyamız ;





Ekran çıktımız ;


  

    Çok fazla spesifik property tanımlayacak olur iseniz, bunları build dosyanızda değil farklı bir dosyada tutmanız daha mantıklı olacaktır.Böylece propertyler farklı ortamlar ıcın ayrı ayrı muhafaza edilebilirler.(DEV, TEST PROD ortamları vb. ).Zorlama veya herhangi bir kısıtlama yoktur fakat genel olarak propert dosyası build.properties adını alır ve build.xml dosyasının bulunduğu dizinde yer alır.Ortamlara göre birden fazla property dosyaları oluşturulabilir(build.properties.test, build.properties.dev vb.).

    build.properties dosyalarının içerikleri normal key/value çiftlerini belirttiğimiz gibidir.Örnek bir property dosyası ;


  Property dosyalarında yorumların başına # karakteri getirilir.


  Bu yazımı da burada tamamlıyorum.Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sevgiyle ve javayla kalın :)





Apache Ant Örnek Build File ve Özellikleri


Merhaba arkadaşlar, bu yazımda sizlere Ant'ın build file'ından genel olarak bahsedeceğim ve örnek bir uygulama göstereceğim.

Tipik olarak Ant'ın build file'ları projenin temel dizininde bulunur ve default olarak build.xml olarak isimlendirilir.Fakat isim ve konum konusunda elbetteki özgürsünüz.

Build file dosya etiketlerini göstermeden önce örnek bir build.xml dosyasını göstermekte fayda var diye düşünüyorum.



Bu örneğimizi çalıştırdığımızda ekranda Hello World - Welcome to Apache Ant! çıktısını göreceğiz.


Tüm build dosyalar project elemanını ve en az bir tane target elemanını içermelidir.XMl ifadelerden önce boşluk olmamalıdır.

Project elemanının 3 temel niteliği vardır :
   
        - name : Opsiyoneldir.Projenin adını belirtmek için kullanılır.
        - default : Build komut dosyası için varsayılan targettır.
        - basedir : Proje için temel dizin veya root klasördür, opsiyoneldir.


Target'lar, başka targetlara bağımlı olabilirler.Örneğin, deploy targetı bir package targetına bagımlıdır.Aynı şekilde package targetı da compile targetına bağımlıdır.Bağımlılıklar depends kelimesi ile belirtilir.

Bağımlılıkları gösteren bir örneği sizlerle paylaşıyorum :




Target elemanının özellikleri :

    - name : Target adını belirtmek için kullanılır, gereklidir.
    - depends : Bağımlılığı belirtmek için kullanılır.
    - description : Target için kısa açıklamalar yapmak için kullanılır.Opsiyoneldir.

Az önce gösterdiğimiz Hello World Project örneğimizin nasıl çalıştırılacağını gösterelim.
    - build.xml dosyası bilgisayarımızın herhangi bir yerinde oluşturulur.Komut satırı açılır ve bu dosyanın oluşturulduğu dizine geçiş yapılır.Daha sonra ant info yazılır.Böylece build.xml dosyamız çalıştırlımış olur.Komut satırına sadece ant yazsak da dosyamız çalışacaktır.Çünkü info, build dosyanın default targetıdır.Çıktı aşağıdaki gibi olmalıdır.




 
Bu yazımı burada sonlandırıyorum.Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sevgiyle ve javayla kalın :)

25 Ekim 2016 Salı

Apache Ant Hakkında Kısa Bilgi ve Kurulum


Apache Ant Nedir?



Apache Ant, Apache şirketinin java tabanlı, açık kaynaklı bir build aracıdır ve Java platformu gerektirmektedir.Başlangıçta Tomcat’i (bir Apache yazılımı) oluşturmak için yazılmıştır ve 2000 yılında bağımsız bir ürün haline getirilmiştir..Ant scriptleri xml kullanılarak yazılır.Bu nedenle Ant’ı anlayabilmek için, temel seviyede de olsa xml bilmemiz gerekir.Ön tanımlı olarak xml dosya build.xml adını alır.Elbetteki bu ismi kullanmak zorunlu değildir, değiştirip değiştirmemek tamamen sizin tercihinizdir.
Ant’ın açılımı, ‘Another Neat Tool’ (Bir başka harika araç ) dur.

Biz geliştiricilerin proje geliştirirken sıklıkla yaptığımız build ve deploy işlemlerini Ant sayesinde tek bir tıkla yapabiliriz. Kod derleme, binaryleri paketleme, war dosya hazırlama, test etme, sunucuya aktarma vb. Ant ayrıca otomatik olarak tekrarlayan karmaşık görevleri oluşturmada da kolaylık sağlayan bir yazılımdır.Kısacası Ant, işletim sistemine komut satırından build ve deploy işlemini yaptıran araçtır.


Ant Kurulumu


Apache Ant hakkında temel seviyede bilgi sahibi olduktan sonra kurulumu yapalım.

Apache Ant için Java platformu gerektirdiğini belirtmiştik.Bilgisayarınızda JDK kurulu değilse, işletim sisteminize uygun JDK yı ındırıp kurmanız gerekmektedir.

İlk olarak  http://ant.apache.org/bindownload.cgi sitesinden .zip uzantılı dosya ındırılır.İndirdiğimiz bu dosya zipten çıkarılır.Herhangi bir kurulum gerektirmez fakat uygun path ayarları yapılmalıdır.
Path ayarları için şu adımlar takip edilir :
- Bilgisayarıma sağ tıklanır, özellikler seçilir.
- Gelen ekranda gelişmiş sistem ayarları tıklanır.
- Ortam Değişkenleri seçeneği tıklanır.
- Kullanıcı değişkenleri kısmında yeni bir değişken tanımlanır.Değişkenin adı ‘ ANT_HOME’ olmalıdır.Değeri ise zip dosyasının çıkarıldığı klasör olacak şekilde ayarlanmalıdır.Örnek olması açısından kendi kişisel bilgisayarımdaki path ayarımın ekran görüntüsünü sizlerle paylaşıyorum.Ant klasörü bilgisayarımda  C:\Program Files\apache-ant-1.9.7 de bulunmaktadır. .






- Bir sonraki adım olarak sistem değişkenleri kısmındaki PATH değişken değerinin sonuna Ant / bin klasorunun yolu belirtilir.Bendeki klasör yolu şu şekildedir :  C:\Program Files\apache-ant-1.9.7\bin;
Kurulumu test etmek için komut satırına ant -version yazılır.Eğer kurulum başarıyla tamamlandıysa aşağıdakine benzer bir çıktı alacaksınız.



Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sevgiyle ve javayla kalın :)




Genel Bilgi

Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle bloğuma hoş geldiniz.Burada elimden geldiğince java teknolojileri hakkında (belki ilerde veritabanı ile ilgili konulara da değinebilirim) temel bilgiler ve örnek projeler paylaşacağım.Bildiğiniz gibi java, programlama dilleri arasında çok popüler ve getirisi olan bir dil.Kendini java programlama dilinde geliştirmek isteyen veya hali hazırda java dilinde proje yapan arkadaşlara katkım olursa ne mutlu.Eleştiri, öneri, beğeni adına yapacağınız her yorum benim için çok kıymetlidir.İyi okumalar, sevgiyle ve javayla kalın :)